Heb je andere vitamines nodig als je ouder wordt?

Heb je andere vitamines nodig als je ouder wordt?

Als je ouder wordt, verandert en vermindert je energiebehoefte. Je kunt dus stellen dat je minder nodig hebt. Dit komt meestal omdat je leefstijl minder actief is dan voorheen. Als je ouder wordt verlies je bijvoorbeeld ook spiermassa en spiermassa verbrand in rust energie.

We gaan dus wat dieper in op het verhaal of we ook vitamines nodig hebben als we ouder worden. Ben je benieuwd naar de antwoorden? Lees dan snel verder!


De behoefte aan vitamines

Dat je ouder wordt en daarbij logischerwijs ook spiermassa verliest wil niet per se zeggen dat je lichaam dan minder voedingstoffen nodig heeft. De behoefte aan vitamine D wordt zelfs groter, omdat de aanmaak van deze vitamine (hormoon) afneemt terwijl je botsterkte minder wordt.

Omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D hoger ligt dan je uit zonlicht en voeding kunt halen, wordt vaak bij ouderen aanvulling geadviseerd. Meestal kan een goed voedingssupplement al uitkomst bieden zoals deze.

Het advies voor vrouwen boven de 50 jaar is om dagelijks minimaal 10 microgram vitamine D extra in te nemen in de vorm van een goed supplement. Vanaf 70 jaar is het advies voor mannen als vrouwen om dagelijks minimaal 20 microgram vitamine D extra in te nemen. Je ziet dus ook een opbouw in de dagelijkse (extra) hoeveelheid.

Een tekort zal niet snel ontstaan, zelfs niet als je even een tijdje ongezond eet?

Het komt ook bij ouderen voor dat er een maag of darminfectie is of is geweest dat kan zorgen dat de opname van vitamine B12 niet voldoende uit de voeding kan worden gehaald. Ook is er een afname in de maagzuurproductie en het gebruik van maagzuurremmers zorgt wederom voor onvoldoende opname van vitamine B12.

Als er toch een tekort is ontstaan, dan kan een arts of specialist een goed vitamine B12 supplement voorschrijven of gaat men over op vitamine B12 injecties. Toch wordt een vitamine B12 injectie niet standaard aan ouderen geadviseerd. Waarom? Dat is voor mij een vraag.

Wie heeft nog meer extra vitamines nodig?

Voor zuigelingen (baby’s) tot 3 maanden die borstvoeding van de moeder krijgen, geldt ook een Vitamine K advies. Vrouwen in verwachting en vrouwen die graag een kindje willen krijgen, krijgen vaak het advies om foliumzuur (vitamine B11) in te nemen om de ontwikkeling van het kindje zo goed mogelijk te laten verlopen en de kans op afwijkingen te verkleinen.

Vitamine B12 komt in onze voeding alleen voor in dierlijke producten. Dus als je alleen plantaardig eet, is het risico op een tekort sneller aanwezig. Daarom is het advies bij veganisten ook altijd vitamine B12 als aanvulling op het voedingspatroon te gebruiken. Ook als je weinig vlees of andere dierlijke producten eet, kan dit verstandig zijn.

Aan jonge kinderen, zwangere vrouwen en zoals hierboven staat beschreven de ouderen wordt een vitamine D supplement geadviseerd om als aanvulling te gebruiken. Zonlicht zorgt voor de natuurlijke aanmaak van vitamine D in het lichaam.

Vitamine D zit ook in vette vis zoals haring en in kleinere hoeveelheden zoals vlees en eieren. Omdat onze voedingsmiddelen steeds minder goede voedingsstoffen bevatten, worden deze vitaminen extra toegevoegd zoals in de margarine, halvarine en bak en braadproducten. Zelf ben ik geen fan van deze producten aangezien het niet echt dicht bij de natuur staat.

Vitamine D gebrek?

Je zou dan denken dat een vitamine D tekort bijna niet ontstaat en toch komt dit nog best regelmatig voor. Vaak zonder dat mensen hier bewust bij stilstaan. Het ontstaat door te weinig contact (blote huid) met direct zonlicht, bedekkende kleding dragen of een donkere huid hebben.

Ook kan in sommige gevallen de opname van bepaalde vitamines verstoord zijn door ziekte, medicatie en stress. Ook in dat soort gevallen kunnen tekorten ontstaan en kan je extra vitamines nodig hebben. Denk je dat je extra vitamines nodig te hebben? Neem dan contact op met je huisarts en laat je bloed onderzoeken. Dat geeft vaak overzicht en kan je direct en gericht actie ondernemen door bijvoorbeeld een voedingssupplement te gaan gebruiken.


Conclusie:

Er zijn een aantal groepen mensen die extra vitamines nodig hebben zoals ouderen en baby’s. Ook speelt je leefstijl een rol, ziekte, stress en of je geen verstoring hebt in de opname van voedingsstoffen.

Soms heb je dus meer nodig van een bepaalde vitamine en ben je hier niet direct bewust van. Ik hoop je dan ook met dit blog meer inzicht te hebben gegeven van wat handig kan zijn voor je persoonlijke situatie.

In de volgende blog gaan we de vragen beantwoorden of je voldoende vitamines binnenkrijgt tijdens een streng dieet en of het slim is om voor de zekerheid voedingssupplementen te gebruiken.

Bedankt voor het lezen van dit blog en graag tot de volgende!

Groetjes,
Jeff

Bekijk hieronder de meest gekozen voedingssupplementen:

Vitamine B, vitamine C, vitamine D, algenolie, visolie, viscollageen, gummies voor kids

Plaats een reactie