Hebben we supplementen nodig?

Hebben we supplementen nodig?

We hebben vitamines nodig om gezond en vitaal te blijven. Maar hoe krijg je er voldoende van binnen? Onze voeding bevat namelijk niet meer altijd de juiste voedingsstoffen en vaak ook nog eens toegevoegde stoffen zoals zoetstoffen en extra suikers.

In dit blog gaan we dieper in op een aantal vragen over supplementen en vitamines. In totaal gaan we 8 vragen beantwoorden en in dit blog zijn de eerste twee vragen;
wat zijn vitamines en waarom zijn ze belangrijk en hoe krijg je genoeg vitamines binnen.

Lees dus snel verder om de antwoorden op deze vragen te krijgen.


Wat zijn vitamines en waarom zijn ze belangrijk?

Vitamines zijn microvoedingsstoffen in ons eten en drinken die je nodig hebt voor de groei, ontwikkeling en de werking van je lichaam. Ze zijn in dat opzicht onmisbaar. Omdat we de meeste vitamines zelf niet of genoeg kunnen aanmaken, is het ontzettend belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen via ons voedsel. Zo blijven we sterk en gezond.

Hoe krijg je genoeg vitamines binnen?

Zoals je weet is gezond (biologisch) en gevarieerd eten de sleutel om alle noodzakelijke vitamines in de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Men zegt dat een tekort niet snel zal ontstaan. Zelfs niet als je een periode slecht eet en afwijkt van een gezond voedingspatroon. Of er dan ook rekening wordt gehouden met de blootstelling aan stress en andere omstandigheden die van invloed kunnen zijn op je gezondheid weet ik niet.

De ADH (algemene dagelijkse hoeveelheid) is vaak meer dan de meeste mensen nodig hebben. Is er dan sprake van overdosering? Waarschijnlijk wordt dit naar mijn inzien gedaan door de veranderende omstandigheden zoals de blootstelling aan stress en minder ontspanning. Of het wordt gedaan omdat (de farmaceut) denkt dat meer juist beter is. Wie zal het zeggen.

Wat belangrijk is, is om altijd te checken wat precies de hoeveelheid is van een supplement.

Voor bepaalde groepen zoals ouderen en jonge kinderen (baby’s) geldt een uitzondering en is vaak een aanvulling van een supplement als advies.

Conclusie van de eerste 2 vragen:

Dat vitamines belangrijk en essentieel blijken voor onze gezondheid, dat weet iedereen ondertussen wel. Of supplementen handig zijn om eventuele tekorten op te heffen dat blijft een discussie. Zelf ben ik ervan overtuigd dat sommige vitamines en mineralen bijna niet meer uit onze voeding te halen valt. Of als je er niets of weinig van eet, ze überhaupt niet eens binnenkrijgt. Als voorbeeld is het eten van vis en omega-3 vetzuren. Eet je geen vis, dan krijg je deze bouwstenen niet binnen. Dan kan een supplement zoals visolie weer uitkomst bieden.


In de volgende blogs gaan we 2 andere vragen behandelen en ontstaat er steeds meer beeld over het feit of we supplementen nodig hebben.

Ik wens je een hele fijne dag en tot de volgende blog!

Groet,
Jeff

Bekijk hier de meest gebruikte vitamines en supplementen:
Vitamine B, vitamine C, vitamine D, algenolie, visolie, viscollageen, gummies voor kids


Plaats een reactie