Hoe weet je of je een vitamine D-tekort hebt?
Vitamine D, ook wel bekend als de “zonneschijnvitamine”, speelt een hele belangrijke rol in het behoud van een goede gezondheid. Het is betrokken bij verschillende lichaamsfuncties, waaronder de ondersteuning van sterke botten, het reguleren van het immuunsysteem en het bevorderen een positieve stemming.
Een tekort aan vitamine D kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, maar hoe weet je of je een tekort hebt? Wat kun je er aan doen? Welk supplement raad ik uit ervaring aan?
Lees dus snel verder!
Symptomen vitamine D tekort:
1. Vermoeidheid en zwakte: Een van de meest voorkomende symptomen van een vitamine D-tekort is aanhoudende vermoeidheid en zwakte. Als je merkt dat je zelfs na voldoende slaap en rust nog steeds moe bent en weinig energie hebt, kan dit een teken zijn van een tekort.
2. Spierpijn en spierzwakte: Vitamine D is essentieel voor gezonde spieren. Een tekort kan leiden tot spierpijn en zwakte, en in sommige gevallen zelfs spierkrampen.
3. Botpijn en botverlies: Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium in de botten. Een tekort kan leiden tot botpijn en verlies van botdichtheid, wat het risico op osteoporose en breuken verhoogt.
4. Stemmingsschommelingen: Vitamine D speelt een rol bij het regelen van serotonine, een neurotransmitter die van invloed is op je stemming. Een tekort kan leiden tot stemmingsstoornissen zoals depressie en angst.
5. Verminderde wondgenezing: Een tekort aan vitamine D kan de snelheid van wondgenezing verminderen. Als je merkt dat je snijwonden en verwondingen langzamer genezen dan normaal, kan dit een teken zijn van een tekort.
6. Haaruitval: Hoewel er veel oorzaken kunnen zijn van haaruitval, hebben sommige studies een verband aangetoond tussen een vitamine D-tekort en overmatig haarverlies.
7. Herhaaldelijke infecties: Vitamine D speelt een rol bij het reguleren van het immuunsysteem. Een tekort kan leiden tot een verhoogd risico op frequente infecties en verkoudheden.
8. Botmisvormingen (bij kinderen): Bij kinderen kan een ernstig vitamine D-tekort leiden tot botmisvormingen, zoals rachitis, wat leidt tot zwakke botten en misvormingen van het skelet.
Nu je weet waarop je moet letten als het gaat om symptomen van een vitamine D-tekort.
Ook is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken kunnen zijn van dit tekort:
Oorzaken:
1. Onvoldoende blootstelling aan zonlicht: Vitamine D wordt deels geproduceerd door de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Mensen die weinig tijd buiten doorbrengen, die in regio’s wonen met weinig zonlicht, of die zonnebrandmiddelen met hoge SPF gebruiken, lopen een verhoogd risico op een tekort.
2. Donkere huidskleur: Melanine, het pigment dat de huid zijn kleur geeft, vermindert de productie van vitamine D in reactie op zonlicht. Mensen met een donkere huidskleur hebben daardoor een hoger risico op een tekort.
3. Leeftijd: Naarmate we ouder worden, neemt het vermogen van de huid om vitamine D te produceren af. Oudere volwassenen hebben vaak een groter risico op een tekort.
4. Beperkt dieet: Vitamine D komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, zoals vette vis en eieren. Een dieet dat arm is aan deze voedingsmiddelen kan bijdragen aan een tekort.
Conclusie en oplossing:
Als je vermoedt dat je een vitamine D-tekort hebt op basis van symptomen of risicofactoren, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts. Een eenvoudige bloedtest kan de niveaus van vitamine D in je lichaam meten en helpen bepalen of je inderdaad een tekort hebt. Als een tekort wordt vastgesteld, kan je arts aanbevelen om vitamine D-supplementen te nemen om de niveaus weer op peil te brengen.
Het is belangrijk om te onthouden dat vitamine D-supplementen niet op eigen houtje moeten worden ingenomen zonder overleg met een arts, omdat overmatige inname schadelijk kan zijn. Hierbij moet ik wel zeggen dat een overdosering van D best uitzonderlijk is en bijna niet voorkomt. Dat komt omdat bijna iedereen hier een tekort in heeft en overdosering heel lang achter elkaar moet plaatsvinden.
Welke dosering heb ik dan nodig?
Vanuit verschillende hoeken wordt verschillende dingen geroepen en vastgesteld. Er zit een wezenlijk verschil in tussen een holistische therapeut of de huisarts die je gewend bent. Wat is nu dan raadzaam? Volg ik nu het advies op van mijn huisarts? Doe eerst een simpele bloedtest. Als je vitamine d waardes echt extreem laag zijn, zal dit te zien zijn en kan je hier actie op ondernemen.
Deze waardes hanteert men in Nederland:
Voor kinderen vanaf 1 t/m jaar is dit 15 microgram per dag
Voor kinderen vanaf 1 jaar t/m 10 jaar is dit 20 microgram per dag
Voor volwassenen en kinderen van 11 t/m 17 jaar ligt dit op 75 microgram per dag
(bron: voedingscentrum.nl)
Holistische geneeswijzen geven bijvoorbeeld voor volwassenen het advies van de bovengrens van 100 microgram per dag
Spreek ook je wens uit tegen de huisarts. Een huisarts is ook niet alwetend en vaak, niet altijd, maar willen ze best meedenken in samenwerking met bijvoorbeeld een holistisch therapeut.
Het is ook nuttig om te werken aan een gezonde leefstijl en gezonde voeding (vitamines). Daarnaast voldoende blootstelling aan zonlicht te krijgen om toekomstige tekorten te voorkomen.
Het bijhouden van je vitamine D-niveaus en het nemen van de juiste beslissingen om eventuele tekorten aan te vullen, kan bijdragen aan een goede gezondheid en welzijn.
Eigen ervaring
Uiteraard heb ik de nodige vitamines uitgetest waaronder Vitamine D. Je hoeft dus niet verder te zoeken. Wil je een uitgebreide review lezen, klik dan hier.
Persoonlijk ben ik een enorm fan van Vitakruid en haar vitamines. Dit is vanwege het feit dat dit merk zo dicht mogelijk bij de natuur blijft en voor zover ik weet geen onnodige hulpstoffen toevoegt aan voedingssupplementen.
Heb je nog vragen en/of opmerkingen of kom je er zelf niet uit? Laat ze gerust achter hieronder in het reactie veld en ik help je graag!
Gezond groet,
Jeff
* Let op! Adviezen zijn op eigen ervaring gebaseerd en ben ik geen arts of specialist. Gebruik is altijd op eigen risico.