Is biologisch gezonder?

Is biologisch gezonder?

Waarom kiezen voor biologisch?

Bezig zijn met de vraag of iets gezond is of niet passeert dagelijks onze brein. Hieruit blijkt dat biologische voeding gezonder is dan bespoten voeding.

Is voeding dat bespoten is met onnatuurlijk gif gezonder?

Als we toxicoloog Aalt Bast mogen geloven, kan ons lichaam prima tegen wat gif. En moeten ons niet zo druk maken over bijvoorbeeld het kankerverwekkende effect dat bestrijdingsmiddelen heeft, de resistente werking van antibiotica en het feit dat de reguliere landbouw massaal de grond uitput van belangrijke voedingsstoffen.

Lees in dit verhelderende blog de kracht van biologische voeding!

Een bespoten appel

In mijn onderzoek naar het meest en minst bespoten groenten en fruit stuitte ik op een schrikbarend artikel van het AD. Dit artikel.

Is biologisch gezonder? Afbeelding 1

In het artikel wordt een bespoten appel vergeleken met een courgette die giftig kan zijn als je deze met de wilde variant zou kruizen. Dat klopt inderdaad. En het gif op een appel of welk ander stuk fruit of groente zou juist ons beschermingssyteem activeren?? Onze lever is in staat om dit gif uit ons lichaam te verwijderen? Hoe gebeurt dit dan?

Klopt, onze lever is een orgaan dat het meest vergevingsgezind is wat betreft vervuiling van ons lichaam en is in staat om te regenereren (vernieuwen van cellen). Maar ook bij de lever is het een keer klaar. Kijk naar langdurig alcoholmisbruik bijvoorbeeld, die mensen sterven vaak aan levercirrose.

Dit zegt het ad over de lever:
‘’ Daarbij benadrukt hij ook nog dat een beetje gif eigenlijk helemaal niet zo slecht is. Onze lever heeft een fantastisch systeem dat deze giftige stoffen keurig weg kan werken. Sterker nog, giftige stoffen jagen het beschermingssysteem juist aan. Het kan onze gezondheid dus zelfs bevorderen’’.

Ik vind het erg schrijnend dat hier zo lichtzinnig en wel door een toxicoloog Aalt Bast over gesproken wordt. Misschien ook wel logisch?

Waar begint het?

Biologische voeding begint bij jou. Daar ligt de start en het begin. Maar waarom zou je eigenlijk voedsel willen kopen wat soms wel 2-3 keer duurder is dan normale (bespoten) groenten en fruit. Denk daarbij dan ook aan biologisch vlees, vis en gevogelte?

Boeren staan onder enorme hoge druk om te produceren. Zoveel mogelijk voor een zo laag mogelijke prijs. Dit gaat ten koste van het land, want men gebruikt in de reguliere land en tuinbouw veel kunstmest, drijfmest en bestrijdingsmiddelen.

Door al deze kapotmakende middelen, gaat de biodiversiteit in de landbouwgrond letterlijk dood. Er zitten  niet of nauwelijks meer voedingsstoffen in de grond. Je kunt je dan wel voorstellen dat er heel weinig echte voedingsstoffen in de producten zitten.

En daarom kunnen supplementen met een hoge biologische opneembaarheid, zo natuurlijk mogelijk, uitkomst bieden.

De voedingsstoffen die er nog inzitten kunnen kunnen nog net het gif (deels) neutraliseren en is dit niet mogelijk door de voedingsstoffen, dan eet je gauw een appel vol met gif of een stuk vlees vol met antibiotica waardoor je hormoonhuishouding verstoord kan worden (kans is groter bij grotere hoeveelheden).

Men is niet zeker of de vitaminegehaltes hetzelfde zijn. Wel is het een feit dat toxische stoffen zich ophopen in het lichaam en later kunnen zorgen voor verschillende ziekten. Men zegt dat je geen tekorten krijgt door bespoten voedsel. Ik trek dit per definitie in twijfel.

Naast de negatieve impact wat deze gifindustrie heeft op het milieu en het klimaat in het algemeen, is er een heuse bestrijdingsmiddelen industrie die samen met een aantal grote spelers zoals Agrifirm en rabobank, op de knoppen drukt. Dit zowel bij investeerders zoals banken en dus indirect bij de boeren.

Wil een boer biologisch boeren en daarvoor geld nodig heeft om zijn boerderij om te bouwen, dan wordt tegen hem gezegd dat er geen markt voor bio is en dus vaak niet deze plannen kan doorvoeren.

Ongeveer 4 procent is biologisch in Nederland wat ongeveer 1950 biologische land en tuinbouwbedrijven omvat. Het gaat ontzettend traag omdat de overheid hier bijvoorbeeld ook geen stimulerend beleid op voert. Nederland loopt dus achter wat betreft het biologisch boeren. Vroeger deed men niet anders.

Maar we blijven optimistisch en positief, want verandering is nodig.

Bio is logisch

Biologische voeding is schoon en vrij van gif. Waarom zou je bespoten voedsel gaan eten als het uiteindelijk niet de voedingsstoffen oplevert waarvoor je het eet?
Biologisch vlees is vrij van antibiotica en hormoon verstorende middelen en ook van gif omdat de dieren grazen op mest en gifvrij land.

Daarnaast is biologische voeding rijk aan voedingsstoffen omdat deze worden verbouwd op landbouwgrond wat niet is uitgeput. Landbouwgrond dat voldoende biodiversiteit bevat zoals de natuur dit bedoeld heeft.

Koeien grazen gras waar alle voedingsstoffen nog inzitten en zijn vrij van onnatuurlijke stoffen.

Biologisch eten is rijker van smaak en groenten en fruit hoef je alleen maar even af te spoelen onder de kraan. Je proeft echt een wereld van verschil.

Is biologische gezonder?
Trekker op het land bij de boerderij

Samenwerken

Door samen te kiezen voor op z’n minst meer biologische producten, zal er een groter signaal worden afgegeven en kunnen we deze industrieën opbreken. Je kunt bijna alles biologisch kopen maar ik weet ook dat het voor sommige mensen (meestal) onbetaalbaar is.

Als je een biologische appel zou kunnen kopen voor de prijs van een bespoten appel, dan wist je het wel toch? Precies, het is vaak de prijs die de doorslag geeft. Het zou de keuze moeten zijn van wel of geen gif.

De overheid steekt helaas ook vrij weinig in het biologisch boeren. Men kraait op alle vlakken wel over klimaatverandering en dergelijke. Uiteindelijk staan ze erbij, kijken er naar en laten de boeren ervoor opdraaien. Terwijl de grote Multi Nationals van bestrijdingsmiddelen, kunstmest en de banken hier eigenlijk de verantwoordelijkheid voor dragen.

Vragen?

Heb je vragen over dit blog? Laat gerust een reactie achter.

Gezonde groet,
Jeff

Bekijk hier alle voedingssupplementen van Vitakruid

Plaats een reactie