Krijg je voldoende vitamines binnen als je een streng dieet volgt?

Krijg je voldoende vitamines binnen als je een streng dieet volgt?

Wanneer je op dieet gaat eet je vaak minder en probeer je geen extra suikers meer te eten in de vorm van snoep, koek, frisdranken en dergelijke. Een dieet is vaak tijdelijk omdat het ontzettend veel doorzettingsvermogen kost om het vol te houden. Daarom vallen veel mensen in het jo-jo patroon van afvallen en aankomen. Soms wel hun hele leven lang.

Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te ontwikkelen waarin je niet meer energie binnenkrijgt dan je verbrand. Hierbij is meten weten. Een tijdje je calorieën bijhouden en opschrijven kan bijvoorbeeld heel veel inzicht gegeven en helpt je om gezonder te blijven eten.

De vraag is of je voldoende vitamines binnenkrijg in een streng dieet lees je hieronder.

Lees dus snel verder!


Eenzijdig voedingspatroon

Als je minder dan 1500 calorieën per dag eet of een enorm eenzijdig voedingspatroon hebt, dan bestaat de kans dat je te weinig vitamines binnenkrijgt.

Als je zeker weet welke vitamines het zijn zoals vitamine a, b, c, dan is het misschien raadzaam om een multivitamine van Vitakruid te nemen. Deze mag niet meer dan 100% van de aanbevolen hoeveelheid per vitamine en per pil of capsule bevatten (dosering). Dit kan dan nuttig zijn en je tekorten weer opheffen of compenseren. Dit dien je wel even te onderzoeken dus. Let op: sommige vitamines bevatten meer dan 100% van de dagelijkse hoeveelheid. Check hierbij om welke vitamine het gaat. Vitakruid is in mijn optiek de meest uitgebalanceerde multi.

Kan het kwaad om voor de zekerheid supplementen te nemen?

Behalve voor ouderen en jonge kinderen is er voor de meeste gezonde personen eigenlijk geen reden om aan te nemen dat je bij zou moeten nemen in supplementen. Extra vitamines die je binnenkrijgt maken je niet extra gezond. Meestal plas je ze weer uit en dat is zonde van je geld toch?

Wat nog belangrijker is om te weten, is dat een teveel aan vitamines juist schadelijk kan zijn voor je lichaam en lichamelijke processen. Vanwege dit risico op schadelijke gezondheid effecten bij overdosering heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit bovengrenzen gehanteerd.

Langdurig te veel vitamines innemen wil trouwens niet zeggen dat je per definitie klachten krijgt en ontwikkeld. Klachten die kunnen optreden verschillen per vitamine en per persoon en er zijn weer verschillende toleranties.

Conclusie:

Tijdens een dieet eet je vaak minder en minder gevarieerd. Daarom is het belangrijk om jezelf te monitoren en in de gaten te houden. Blijf je toch extreem vermoeid na een paar weken, voel je je niet fit, heb je minder kracht, somberheid e.d. Blijf hier heel scherp op en neem actie. Een goede multivitamine kan dus zeker uitkomst bieden. Check wel altijd het etiket en ingrediëntenlijst.

Wat van belang is, is dat je een gezonde leefstijl ontwikkeld die je kunt volhouden op korte en vooral op de lange termijn. Gezond en vitaal blijven is een manier van leven en daar is goede gezonde voeding een belangrijk onderdeel van. Blijf uiteraard genieten, maar doe het met mate en kijk of het in je caloriebehoefte past.

Hier vind je een caloriebehoefte meter.


Bedankt voor het lezen van dit blog en tot de volgende!

Groetjes,
Jeff

Bekijk hieronder de meest gekozen voedingssupplementen:

Vitamine B, vitamine C, vitamine D, algenolie, visolie, viscollageen, gummies voor kids, multivitamine

Plaats een reactie