Review: Vitals IJzerbisglycinaat met vitamine C

Review: Vitals IJzerbisglycinaat met vitamine C

Gemiddelde leestijd: gemiddeld 6 minuten

Ik werd vaak duizelig nadat ik opstond vanuit een gehurkte houding of ik zag ineens sterretjes en ik stond niet echt meer stevig op mijn voeten. Nooit gedacht dat ik een ijzertekort of eigenlijk bloedarmoede zou hebben.

Als ik in mijn omgeving kijk merk ik dat veel mensen deze klachten/ervaring hebben en dat men eigenlijk niet op onderzoek uitgaat om te kijken waar het misschien aan kan liggen.

Vanaf 2019 loop ik bij een chiropractor naar aanleiding van een auto aanrijding op de fiets. Ik vertelde hem dat ik vaak sterretjes zag, duizelingen had en ook een soort van chronisch energietekort.

Voor de chiropractor was het eigenlijk een makkelijke rekensom, 1 + 1 = 2; je hebt hoogstwaarschijnlijk een ijzertekort of beter gezegd; bloedarmoede.
Ik zei tegen hem; hoe kan dat? Ik eet voldoende en gevarieerd, eet af en toe vlees en ik leef verder gezond voor zover ik weet.

Alhoewel de chiropractor geen arts is, heeft hij natuurlijk wel een studie van 5 – 6 jaar op academisch niveau gevolgd. Met daaropvolgend een beroepsopleiding van het land waar hij/zij het werk gaat uitvoeren. Hier komt natuurlijk ook veel aan bod met betrekking lichaam en voedingstoffen.

Tegenwoordig zitten er niet meer zoveel voedingsstoffen in ons voedsel wat vroeger wel het geval was.

Wat je dus krijgt zijn tekorten in je totale balans. Als je veel sport, dan verbruik je ook veel meer en pleeg je roofbouw op je buffers. Als je dit dan niet aanvult met de juiste voedingsstoffen en/of supplementen, dan raakt het op en krijg je uiteindelijk klachten.

Klachten bij een ijzertekort (bloedarmoede) zijn voornamelijk:

* Een chronisch moe en zwak gevoel
* Snel kortademig bij inspanning leveren
* Duizeligheid
* Het gevoel van flauw vallen
* Hartkloppingen
* Veel zweten
* Heftige hoofdpijnen
* Sterretjes en duizelingen bij te snel opstaan
* Oorsuizen
* Bleekheid in je gezicht, minder kleur hebben

Maar hoe ontstaat bloedarmoede?

  1. te weinig ijzer in het lichaam (dit komt bij de meesten voor)
  2. te weinig vitamine B12 of foliumzuur
  3. een ziekte

Nu heb ik nooit een volledig bloedonderzoek gehad dat vast kon stellen of ik daadwerkelijk lage ijzer waardes had en te weinig hemoglobine aanmaakte. In overleg met de chiropractor ben ik ijzer bisglycinaat gaan innemen om te kijken of deze aanvulling ook verbetering zou geven.

Dit heb ik onder begeleiding gedaan en ben ik dit om de dag gaan innemen en voornamelijk op de dagen dat ik ging sporten om zo mijn ijzergehalte weer aan te vullen. Na een aantal dagen merkte ik al best veel verschil en voelde ik me ook weer energieker en bij het opstaan zag ik geen sterretjes en had ik geen duizelingen meer.

Zelf was ik dus heel blij dat een relatief goedkoop maar kwalitatief voedingssupplement me van deze klachten af kon helpen. Wel moet ik zeggen dat je dit altijd onder begeleiding van iemand moet doen en niet zomaar ijzer supplementen moet gaan innemen. Dit kan een huisarts, voedingsdeskundige zijn maar in elk geval iemand die ervoor geleerd heeft.

Conclusie:

Het belangrijkste is dat als je bloedarmoede hebt en een ijzertekort hebt, dat je een kwalitatief goed voedingssupplement inneemt. IJzer wordt goed opgenomen in combinatie met vitamine c. Je kunt dit afzonderlijk van elkaar innemen of een supplement nemen waar beide inzit.

Ik heb gekozen voor een ijzer bisglycinaat omdat dit een vorm is die de minste bijwerkingen geeft zoals misselijkheid en of maag/darmklachten. Daarbij is bisglycinaat een zeer goed opneembare, organische vorm van ijzer.

Zorg ervoor dat je ijzer niet inneemt met zuivel, koffie, thee e.d. want deze belemmeren de opname van ijzer. Persoonlijk neem ik mijn ijzersupplementen altijd na het avondeten samen met een beetje extra ascorbinezuur (vitamine C) met een groot glas water.

De beste ijzer bisglycinaat is naar mijn mening die van VITALS hier zit ook vitamine C in voor een perfecte opname!

Ik hoop dat je weer wat wijzer bent geworden en ik hoop dat je keuze naar een ijzer supplement een stuk gemakkelijker is geworden dankzij mijn ervaring in deze review!

Bedankt voor het lezen en laat gerust een reactie achter als je nog vragen hebt ­čÖé

Groet,
Jeff
Beste Voedingssupplementen.nl

Lees hier ook andere reviews!

Plaats een reactie