Voedingssupplementen en allergie

Voedingssupplementen en allergie

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

In dit blog gaan we het hebben over voedingssupplementen die mogelijk ook allergische reacties veroorzaken. Vaak is het zo dat we er niet bij stil staan dat dit daadwerkelijk gebeurd en misschien wel vaker dan je zelf denkt. In dit blog benoem ik 3 supplementen die veel worden gebruikt en dus ook veel reacties kunnen uitlokken.

Het is mogelijk dat dit niet geldt voor iedereen, maar tegenwoordig heeft iedereen ergens wel een gevoeligheid ontwikkeld of in het ergste geval een allergie die vaak onaangenaam wordt gemaakt. Dit door wat we eten of drinken en dat kunnen dus ook supplementen zijn.

#1 CREATINE

Creatine is het eerste supplementen wat er in me opkomt. Als je op onderzoek gaat kom je er eigenlijk niet direct achter waar creatine van gemaakt is. Dat het van nature in rood vlees voorkomt en in je eigen lichaam, dat is nog niet zo moeilijk uit te zoeken. In biefstuk zit bijvoorbeeld zo’n 4 tot 5 gram creatine per kilo. Kijk je op het etiket van welk willekeurig creatine supplement, dan zie je staan: 100% creatine (monohydraat) en that’s it.

Waar ik zelf achter ben gekomen is dat creatine wordt gewonnen uit schaaldieren (schalen van) zoals garnalen, kreeft en krab. Daar zit gelijk de crux. Creatine bevat het allergeen: Vis.
Vis is 1 van de meest voorkomende allergieën. Het allergene eiwit van vis is namelijk hittestabiel en blijft na het koken of bakken allergeen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld tomaten en dit heeft ook te maken met het histamine gehalte van het product. Bij tomaten neemt dit gehalte af zodra ze worden gekookt, bij vis dus niet.

Als je wel gevoelig of allergisch bent voor vis, dan kan je dat merken doordat er plaatselijke vochtophopingen ontstaan in/op je lichaam (angieoedeem). Vaak gaat een allergische reactie ook samen met jeuk, vlekken en bijvoorbeeld misselijkheid.

Ben je niet gevoelig/allergisch voor vis, dan is dit de beste creatine die ik heb getest en gebruikt voor de beste resultaten!

#2 EIWITSHAKES

Het is bij eiwitshakes eigenlijk een beetje kiezen tussen twee kwaden en daarbij zeggen vele mensen verschillende dingen. Gelukkig hebben we onze eigen ervaring ook nog en kunnen we dat in dit blog inzetten om het een en ander te verhelderen. Alhoewel ik zelf vanwege allergie geen eiwitshakes meer drink, zijn ze uitermate geschikte om je eiwit tekorten op te vullen voor spiergroei en herstel op de praktische momenten.

Eiwitshakes of proteïne shakes bevatten lactose uit melk, de zogenaamde melksuikers, soja, maiszetmeel en vele andere toevoegingen die erom schreeuwen om een reactie uit te lokken door ons immuunsysteem. Lactose en de melkvetten in de eiwit shakes kunnen zorgen voor puistjes en ook voor andere huidaandoeningen.

Soja daarentegen kan meer uitlokken zoals ontstekingen, misselijkheid en ook huidaandoeningen veroorzaken. Maiszetmeel kan veel schommelingen in je suikerspiegel veroorzaken waardoor je bijvoorbeeld meer gaat eten dan je nodig hebt. Je gaat compensatie gedrag ontwikkelen.

Door de bewerking die ‘whey’ ondergaat vanaf het moment dat de melk wordt gepasteuriseerd, ontstaan meer kansen om een allergie te ontwikkelen. Wist je trouwens dat whey of wei een restproduct van de kaasproductie is? Vroeger gooiden ze dit weg totdat ze ontdekten dat dit restproduct enorm veel eiwit bevatte.. Wat een gat in de markt bleek.

Wil je toch eiwitshakes gebruiken? Kies dan voor de Isolaat omdat dit de meest pure vorm is van whey!

#3 VISOLIE

Nummer 3 is eigenlijk wel inkoppertje al zeg ik het zelf. Vis blijkt toch wel een groot en extreem allergeen te zijn met het meeste histamine per 100 gram product. Veel mensen hebben namelijk HIT oftewel histamine intolerantie.

Visolie bevat ontzettend goede eigenschappen en ingrediënten zoals Omega- 3 vetzuren. Als je geen of weinig vis eet, kan een visolie supplement heel goed uitkomst bieden omdat je dan voldoende EPA en DHA binnenkrijgt. EPA (eicosapentaeenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en ALA (alfa-linoleenzuur) zijn de bekendste Omega-3 vetzuren.

Ze hebben eigenschappen die goed zijn voor ons hart, hersenen, ogen en spieren. Ook zorgt omega-3 voor betere spieropbouw, sterker immuunsysteem, scherper zicht en betere concentratie. Maar dit is in een notendop samengevat wat omega-3 kan betekenen voor jou. Kijk hier voor een review over visolie.

Is er dan een alternatief voor visolie? Ja, dat is er zeker! Je zou dan kunnen kiezen voor Algenolie. Zelf heb ik met een HIT minder last van algenolie dan van visolie. Voor iedereen is het natuurlijk even proberen. Wat een ontzettend belangrijke factor is, is de versheid van het product. Bij Arctic Blue weetje zeker dat het product echt vers is. De stelregel is; hoe verser hoe beter en hoe minder histamine/allergeen.

Ga je toch voor een visolie supplement, dan raad ik de vloeibare visolie aan.


Dit waren de 3 belangrijkste voedingssupplementen met de hoogste allergie triggers die er in mijn beleving zijn op dit moment. Er kunnen natuurlijk nog meer supplementen zijn die hoog scoren in allergie triggers en daar ben ik enorm benieuwd naar. Wil je dit laten weten? Laat dit dan in een reactie achter!

Tot de volgende review of blog!

Groetjes,
Jeff

Plaats een reactie