Voedingssupplementen voor Overgangsklachten bij Vrouwen

Voedingssupplementen voor Overgangsklachten bij Vrouwen

De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is een fase in het leven van elke vrouw die gepaard kan gaan met een scala aan fysieke en emotionele veranderingen. Tijdens deze periode neemt de productie van vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron af, wat kan leiden tot diverse overgangsklachten.

Gelukkig zijn er verschillende voedingssupplementen die kunnen helpen bij het verlichten van deze klachten en het bevorderen van welzijn. Laten we eens kijken naar welke supplementen nuttig kunnen zijn en welke symptomen zich kunnen voordoen tijdens de overgang.

Lees snel verder om te ontdekken of en welke voedingssupplementen jou kunnen ondersteunen in deze fase.

Overgangsklachten: Wat Kun je Verwachten?

Tijdens de overgang kunnen vrouwen verschillende symptomen ervaren, variërend van mild tot ernstig. Deze kunnen zijn:

 1. Opvliegers en Nachtelijk Zweten: Plotselinge gevoelens van warmte, vaak gevolgd door overmatig zweten en die kunnen zowel overdag als ’s nachts voorkomen.
 2. Stemmingswisselingen: Hormonale veranderingen kunnen leiden tot stemmingswisselingen, angst en prikkelbaarheid.
 3. Vermoeidheid: Veel vrouwen ervaren vermoeidheid en een gebrek aan energie tijdens de overgang.
 4. Slaapproblemen: Naast nachtelijk zweten kunnen slaapproblemen en slapeloosheid voorkomen.
 5. Droge Huid en Slijmvliezen: Afname van oestrogeen kan leiden tot droge huid, haar en vaginale slijmvliezen.
 6. Overgewicht: Door hormonale schommelingen kom je aan in gewicht en is gewicht verliezen erg lastig (cursus slank door de overgang).

Voedingssupplementen voor Ondersteuning

 1. Zilverkaars: Dit kruid staat bekend om zijn potentie om opvliegers en nachtelijk zweten te verminderen. Het wordt beschouwd als een van de meest effectieve supplementen voor het verlichten van overgangsklachten.
 2. Soja Isoflavonen: Soja bevat isoflavonen, een klasse van plantaardige stoffen die vergelijkbaar zijn met oestrogeen. Ze kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers en het bevorderen van hormonale balans.
 3. Rode Klaver: Rode klaver bevat fyto-oestrogenen die de symptomen van de overgang kunnen verminderen, waaronder opvliegers en stemmingswisselingen.
 4. Omega-3 Vetzuren: Omega-3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verbeteren van stemming, slaapkwaliteit en hartgezondheid.
  Dit supplement raad ik in ieder geval aan als basissupplement.
 5. Vitamine D: Vitamine D is essentieel voor de botgezondheid en kan ook een rol spelen in het verminderen van opvliegers en depressieve symptomen.
 6. Magnesium: Magnesium kan helpen bij het verminderen van angst, stemmingswisselingen en slaapproblemen.
 7. Vitamine B6: B-vitamines, met name vitamine B6, kunnen helpen bij het reguleren van hormonen en het bevorderen van emotioneel welzijn.
 8. Probiotica: Een gezonde darmflora is van groot belang voor hormonale balans en algeheel welzijn.

Leefstijl

Hoewel we het hebben over voedingssupplementen hebben die jou kunnen ondersteunen bij de klachten van de overgang is het volgende ook zeker van belang. Het is namelijk ontzettend belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben. Een gezonde leefstijl houdt (simpel) in dat je gezond en gevarieerd eet, voldoende dagelijks beweegt (sport) en genoeg slaap (rust) krijgt.

Zo blijkt dat een gezondere leefstijl ook kan ondersteunen in de vervelende fases van de overgang bij vrouwen. Een gezondere manier van leven is bijvoorbeeld waarin je zo min mogelijk (bewerkte) koolhydraten eet. Door onze overconsumptie van bewerkte koolhydraten in de vorm van junkfood, snoep, koek e.d. zijn wij insuline-resistent of koolhydraten moe geworden. Diabetes type 2 is altijd het gevolg van langdurig eten van slechte koolhydraten. Let dus ook op je LEEFSTIJL! Hierbij kan DEZE CURSUS jou misschien ondersteunen.

Voedingssupplementen voor Overgangsklachten bij Vrouwen visolie afbeelding 1

Conclusie:

Hoewel voedingssupplementen veelbelovend kunnen zijn bij het verlichten van overgangsklachten, is het altijd aan te raden om medisch advies in te winnen voordat je nieuwe supplementen toevoegt in je leefstijl.

Elk lichaam is anders en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de supplementen veilig en geschikt zijn voor jouw specifieke gezondheidstoestand.

In essentie bieden de meest pure voedingssupplementen een natuurlijke benadering om overgangsklachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren tijdens deze levensfase. Gecombineerd met een gezonde levensstijl, goede voeding en lichaamsbeweging, kunnen deze supplementen een waardevolle rol spelen bij het bevorderen van het fysieke en mentale welzijn tijdens de overgang.

Het is dan ook begrijpelijk dat je elk voedingssupplement zou willen gebruiken om alle vervelende klachten tijdens de overgang te willen tackelen. Wat ik hierboven al heb benoemd is dat het inschakelen van een professional op het gebied van overgangsklachten geen overbodige luxe is.

Wil je toch uitproberen of een voedingssupplement voor jou kan werken? Probeer dan eerst 1 supplement uit waar jij een goed gevoel over hebt en zoek daarnaast uit of het in je leefstijl en gezondheidstoestand past. Let daarbij ook op eventueel medicijngebruik. Zoek dan uit of er geen wisselwerking is.  Check dat hier.

Weet dat dit geen 100% garantie biedt en dat er een wisselwerking kan ontstaan.

Wil je de speciale cursus uitproberen die gericht is op de overgang? Klik dan HIER


Heb je nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat dit dan hieronder weten!

Gezonde groet,

Jeff

Lees hier een interessant artikel over biologische voeding

Plaats een reactie